Akrilik Boya Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Akrilik boya su bazlı boya çeşitlerinden bir tanesidir. Plastik akrilik reçine parçalarından oluştuğu için bu ismi almıştır. Reçine parçacıkları boya içinde bulunan suyun buharlaşması ile birlikte boyanın gücünün artmasına katkı sağlamaktadır. Boya aynı zamanda farklı bileşenlerden de oluşmaktadır. İç cephe ve dış cephe uygulamalarının yanı sıra tavan uygulamaları için de son derece elverişli olan bu boyaları adresinden satın alabilirsiniz.
- Akrilik reçine: Emülsiyonların yapıldığı bir polimer olarak karşımıza çıkar. Boya kalitesi için yüksek kaliteli olması gerekir.
- Cilt: Akrilik boyanın dayanıklılığını sağlayan bileşendir. Bağlama özelliği bulunur.
- Pigment: Kuru ve toz halde bulunan versiyonları polimer emülsiyon ile birlikte karıştırıldığında bu durumda asılı halde kalmaları söz konusudur. Boyaların birleştirilmesi için ise bağlayıcı maddeye gereksinim duyulmaktadır.
Akrilik Boyanın Özellikleri Nelerdir?
- Soğuk havalarda esneklik sağlayan akrilik boya aynı zamanda sıcak havalarda yumuşama özelliği göstermektedir.
- Su bazlı olması sebebi ile sudan etkilenmez.
- Boyalar hakkında en çok merak edilen konulardan biri akrilik olan bu boyaların silinip silinemeyeceğidir.
Boyalar su bazlı olmaları sebebi ile sabun ve su yardımı ile kolayca silinirler. İçinde toksik madde barındırmayan ve çok kolay bir kuruma özelliği olan akrilik boya temizlenmesi oldukça kolay bir malzemedir. Çabuk kuruma özelliği gösteren bu boyaların üzerinde var olan boyama hatalarının telafi edilmesi mümkündür. Akrilik olan boyalar da pek çok çeşide ayrılmaktadır. İç ya da dış mekanlarda kullanımı son derece uygun olan bu boyaların son kullanma tarihi son derece önemlidir. Boyaların solma ve çatlama gibi durumlarda iyi performans veremeyeceğini belirtmek gerekiyor. Ev ve alt sanatları için kullanılan pek çok akrilik boya çeşidi bulunmaktadır. Cam, kanvas, kağıt, seramik ve ahşap yüzeylerde kolayca uygulanabilen bu boyaların lateks versiyonları da ev için kullanımda uygundur.